Mijn rol als bedrijfsleider met zelf-organiserende teams

Blog - Zelforganisatie of zelfsturing

Wat wordt mijn rol als CEO wanneer mijn team zichzelf organiseert?

 

Bedrijfsleiders voelen zich vaak bedreigd wanneer hun bedrijf naar een nieuwe manier van werken gaat. Zodra teams zichzelf organiseren lijkt het alsof hun invloed afneemt.

 

Maar is dat echt zo?

Een bedrijfsleider van een KMO van 30 medewerkers vertrouwde me toe dat hij in zijn leidersrol is gegroeid met de nodigen groeipijnen. Toen zijn bedrijf nog half zoveel medewerkers telde, volgde hij alles zoveel mogelijk zelf op. Hij wilde de werkdruk draaglijk houden voor zijn medewerkers. Hij voelde zich 100% verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in zijn bedrijf.

Het bedrijf draaide goed. Maar het te hard en te veel werken eisten zijn tol. Tot 2 maal toe had hij te maken met hartklachten. Hij besefte dat hij dit niet zou volhouden.. Niet alleen zijn gezondheid maar ook zijn gezins- en sociale leven stonden onder druk.

 

Intussen pakte hij verschillende zaken in zijn bedrijf aan.

  • Hij formuleerde een duidelijke missie, strategie en cultuur die fungeert als beslissingskader voor hem en zijn medewerkers zodat ze optimale keuzes kunnen maken.
  • Hij creëerde een cultuur van open communicatie waarbij hij dichtbij de medewerkers staat en wederzijds respect stimuleert. Ook betrekt hij hen actief bij het realiseren van de doelen.
  • Hij trekt de juiste profielen aan die multi-inzetbaar zijn door de manier van werken en de cultuur.
  • Hij empowert zijn mensen en geeft hen de ruimte  om hun rol op te nemen. Ze krijgen actieve kansen om hun meerwaarde te vergroten.

 

En zijn rol als leider?

Hij wil dat medewerkers kiezen voor zijn bedrijf omdat ze geloven in de bedrijfsmissie en inzien hoe belangrijk hun rol is. Dus geen slaafse trouw en enkel ‘uren komen kloppen’, maar constructief bijdragen aan het geheel.

Zo is zijn bedrijf ondertussen gegroeid tot 30 medewerkers. Zowel hij als de medewerkers hebben ademruimte om om te gaan met veranderende omstandigheden. Met gezonde stress en de neuzen in dezelfde richting.

 

Wat betekent dit voor jou?

Het is jouw verantwoordelijkheid als bedrijfsleider om een omgeving te creëren waar de energie volop stroomt en waar medewerkers het beste van zichzelf kunnen geven om als team te presteren.

Jouw rol als CEO is vooral visie en richting geven, de bedrijfsstrategie bepalen.  Kaders creëren waarbinnen teams autonoom kunnen beslissen, zodat ze samen de beste beslissingen kunnen nemen en snelheid kunnen maken.  Ook prioriteiten zetten op bedrijfsniveau, zodat de neuzen in dezelfde richting staan en door focus meer impact kan gecreëerd worden.

Hierbij is het belangrijk dat je je medewerkers in beeld hebt en weet wat er speelt, zodat jij de knopen kan doorhakken waar het team het moeilijk heeft.  Door jouw mensen te inspireren en hen te ondersteunen geef je hen de kans om een high-performing team te worden.  Dit alles binnen een duidelijke structuur die tijd en ruimte geeft om te groeien in expertises.

Wil jij groeien in je rol als bedrijfsleider zonder groeipijnen?
Wil jij zelf als bedrijfsleider de operationele details loslaten, maar wel het overzicht bewaren?
Wil jij betrokken en gemotiveerde medewerkers die samen jouw bedrijfsdoelen tot leven brengen?
Dan help ik je graag om dit te realiseren.